Gezondheidszorg,  Reistips,  Voorbereiding

Wat betekent de kleurcode bij een reisadvies?

Bij het reisadvies zit een kaart met kleurcodes. De code is groen, geel, oranje of rood. De kleurcode geeft het concept van veiligheidsrisico’s, gezondheidsrisico’s en coronamaatregelen in een land of regio weer. Hier leggen we je uit wat deze kleurcodes betekenen.

Groen: je kunt reizen

U kunt naar het land of de regio van uw keuze gaan. De veiligheidsrisico’s in dit land of gebied zijn vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Als reiziger hoeft u verder geen bijzondere coronamaatregelen te overwegen.

Geel: pas op, er zijn risico’s

U kunt naar het land of de regio van uw keuze gaan. Maar let op: er zijn veiligheids- of gezondheidsrisico’s. 

Als een land of regio geel is, kan dit op twee dingen duiden:

  • De veiligheidsrisico’s zijn anders dan uw gewoontes in Nederland. Dit kan te maken hebben met criminaliteit, het risico op natuurrampen, slechte infrastructuur of politieke situaties.
  • Er is zijn vele besmettingen met corona. Door de toename van het aantal coronagevallen kan de overheid van het land waar je naartoe gaat of gaat maatregelen nemen. Bijvoorbeeld een avondklok opleggen of musea en winkels sluiten.

Oranje: je hoeft alleen maar te reizen

Reis alleen naar het land of de regio als dit absoluut noodzakelijk is. Vakantie reizen is niet nodig. Let op: Wil je toch reizen? Bereid je dan voor.

Als een land of regio oranje is, kan dit op twee dingen duiden:

  • Er zijn ernstige veiligheidsrisico’s. Dit kan te maken hebben met de politieke situatie, de dreiging van terrorisme, criminaliteit of natuurrampen.
  • Er zijn veel coronabesmettingen. Mogelijk moet je bij aankomst in quarantaine worden geplaatst. Of de lokale overheid van het land implementeert strikte coronamaatregelen, zoals een tijdelijke lockdown of avondklok. Of je hebt minder mogelijkheden voor binnenlandse reizen.

Rood: niet reizen

Ga niet naar dit land of deze regio.

Als een land of regio rood is, kan dit op twee dingen duiden:

  • Vanwege een zeer ernstig veiligheidsrisico is het levensbedreigend.
  • Door uitgebreide coronamaatregelen kun je het land of de regio niet in of uit. De Nederlandse overheid kan je niet terugbrengen naar Nederland.
Reacties uitgeschakeld voor Wat betekent de kleurcode bij een reisadvies?